İSTANBUL – İstanbul’daki Çağlayan Adliyesi önünde bulunan polis noktasına düzenlenen silahlı saldırının ardından yapılan operasyonlarda tutuklanan avukat Betül Vangölü Kozağaçlı’nın yargılandığı davanın üçüncü duruşması görüldü.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada itirafçı tanıklardan Neslihan Albayrak, ifade verdi. Albayrak, Kozağaçlı’nın ev hapsinde olan müvekkili Ayten Öztürk’ün evinde 2021 ya da 2022 yılında gördüğünü söyledi. İtirafçı tanık Albayrak, Kozağaçlı’nın başka herhangi bir örgütsel faaliyetine şahit olmadığını belirtti.
‘GEREKÇE DEĞİL BAHANEDEN İBARET’
Kozağaçlı, 1 yıl 6 gündür delilsiz ve hukuksuz bir şekilde özgürlüğünden mahrum bırakıldığını belirterek, “Tutuklanma gerekçesi olarak gösterilen hususlar, gerekçe değil bahaneden ibaret” dedi.
‘KURGU OLABİLECEĞİNDEN KİMSE ŞÜPHELENMEDİ’
İtirafçı tanık Neslihan Albayrak’ın hiçbir zaman avukatlığını yapmadığını söyleyen Kozağaçlı, “İki itirafçı tanığın önüne dilekçe vermişler. Bunun kurgu olabileceğinden hiçbir yargı öznesi şüphelenmedi. Halkın Hukuk Bürosu’nu suçlamak alışkanlık haline dönüştü” ifadelerini kullandı.
Kozağaçlı, bir önceki duruşmada tutukluluk halinin devamına yönelik verilen kararda, tanıkların dinlenmemesinin gerekçe gösterildiğini hatırlatarak, “Bu tanıklar ne zaman lazım olsa bulunup ifadesi alınıyor ve itirafçı yapılıyor. Ama duruşmaya sıra gelince bulunamadıkları söyleniyor ve tutukluluk hali uzuyor. Keşke benim imkanım olsa da ben arayıp bulabilsem” dedi.
‘AVUKATLAR SAVUNMALARIYLA, HAKİMLER KARARLARIYLA TARİHE GEÇER’
Ayten Öztürk’ün 6 ay boyunca Ankara’da bir merkezde işkence gördüğünü ve vücudunda 898 iz bulunduğunu belirten Kozağaçlı, “Ayten Öztürk benim tam da avukatlık pratiğimin karşılığıdır. Davalarını açtım, duruşmalarında bulundum. Evi denilen yerin önünde güvenlik güçleri, akrepler yer alıyordu. Şu anda Kandıra Cezaevi’nde ve ben yine onun başvurularını yapmaya devam ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Avukatlar savunmalarıyla, hakimler de kararlarıyla tarihe geçerler. Dosyamızı incelediyseniz tutukluluğumun devamına karar vermezsiniz” diyen Kozağaçlı’nın ardından avukatları savunmalarını yaptı.
KARAR
Avukat savunmalarının ardından savcılık mütalaasında Kozağaçlı’nın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti karar için ara verdi.
Aranın ardından mahkeme heyeti, 1 yıldır tutuklu yargılanan Kozağaçlı’yı yurt dışı çıkış yasağıyla tahliye etti.
İddianameden
Polis noktasına düzenlenen saldırıdan sonra, Halkın Hukuk Bürosu’na (HHB) yapılan operasyonda tutuklanan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi Kozağaçlı’ya örgüt üyeliği suçlaması yöneltildi. İddianame yer alan itirafçı tanık ifadelerine göre Kozağaçlı, Halkın Hukuk Bürosu avukatı olmak ve ev hapsinde olan müvekkilinin evine gitmekle suçlandı.
Kozağaçlı’nın cep telefonunda yapılan incelemede herhangi bir suç unsuruna rastlanamadığına dair rapor da dava dosyasına girdi.
Ne olmuştu?
6 Şubat 2023’te 11 kenti etkileyen ve en az 50 bin kişinin hayatını kaybettiği Maraş depremlerinin birinci yıl dönümünde E.Y. ve P.B. Çağlayan Adliyesi önündeki polis noktasına silahlı saldırı düzenledi. Eylemciler girdikleri çatışmada öldürüldü.
O sırada olay yerinden geçmekte olan Dilfiraz Karataş da hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6 polisin yaralandığı silahlı saldırıyı DHKP-C’nin düzenlediğini duyurdu.
Emniyet güçleri, saldırıdan hemen sonra birçok noktaya operasyon düzenledi. Operasyonlarda toplam 96 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 48’i tutuklandı. Operasyon düzenlenen yerlerden biri de Halkın Hukuk Bürosu oldu. Yapılan baskında gözaltına alınan Betül Kozağaçlı ve Seda Şaraldı, ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konuldu.
More Stories
Yunanistan’ın yeni cumhurbaşkanı 4. tur sonunda belli oldu
Pursaklar 3. Kitap Günleri Başladı
Zehirlenen muhtar öldü