Bilim İnsanları, Tüm İnsanları Yok Edecek Kitlesel Yok Oluşun Tarihini Açıkladı! Kıyametin adı Pangea Ultima…

Bristol Üniversitesi uzmanlarının raporuna göre, bilgisayar simülasyonları gezegenimizin tüm memelileri yok edecek bir kitlesel yok oluşla karşı karşıya kalacağını gösteriyor.

Bu zamana kadar Dünya’da hala hayatta olan herhangi bir yaşam formunun, 40°C ila 70°C arasındaki sıcaklıklarla başa çıkmak zorunda kalacağı belirtiliyor.

Ancak hesaplamaları, fosil yakıtların ve diğer insan kaynaklı kaynakların yakılmasıyla yayılan sera gazlarını hesaba katmıyor; dolayısıyla ölüm tarihimiz muhtemelen çok daha erken olacak.

Bu yaklaşık 66 milyon yıl önce Dünya’ya büyük bir uzay taşının çarpmasıyla dinozorların yok olmasından bu yana yaşanan ilk kitlesel yok oluş olacak.

Yeni çalışma, Bristol Üniversitesi Coğrafya Bilimleri Okulu’nda kıdemli araştırma görevlisi olan Dr. Alexander Farnsworth tarafından yönetildi.

Dr Farnsworth, “Uzak gelecekteki görünüm çok kasvetli görünüyor” dedi.

‘Karbondioksit seviyeleri mevcut seviyelerin iki katı olabilir.

‘İnsanlar – diğer birçok türle birlikte – vücutlarını soğutan bu ısıyı ter yoluyla atamamaları nedeniyle yok olacaklardı.’

Araştırmacılara göre, 250 milyon yıl sonra Dünya’nın tüm kıtaları bir araya gelerek Pangea Ultima olarak adlandırılan bir süper kıta oluşturacak.

Dünya karası, ortasında bir iç deniz bulunan bir çörek şekli oluşturacak; bir zamanların güçlü Atlantik Okyanusu’ndan geriye kalan tek şey bu olacak. Bu doğa olayı gerçekleştiğinde kayda değer mevsim değişimleri olması bekleniyor.

Bilim insanları kıtalarının zaman içinde yavaşça birleşerek oluşturacağı süper kıtanın sıcak, kuru ve büyük ölçüde yaşanmaz olacağından eminler.

Bu arada çevredeki Pasifik Okyanusu da Dünya yüzeyinin çoğunu kaplayacak.

Pangea Ultima, levha tektoniği bir araya geldiğinde Dünya’nın süper kıtasının nasıl görünebileceğinin olası projeksiyonlarından yalnızca biri.

Kıtaları bir araya getiren yer kabuğundaki tektonik süreçler, daha sık volkanik patlamalara yol açacak, bu da atmosfere büyük miktarda karbondioksit (CO2) salınımına neden olacak ve gezegeni daha da ısıtacaktır.

Buna küresel ısınmanın daha az bilinen başka bir şekli de ekleniyor: Güneşin doğal olarak parlaması, gezegenleri giderek daha sıcak hale getiriyor.

Dr Farnsworth, ‘Yeni ortaya çıkan süper kıta, kıtasallık etkisi, daha sıcak güneş ve atmosferde daha fazla CO2 ve gezegenin büyük bölümünde artan ısıdan oluşan üçlü bir felaket yaratacaktır’ dedi.

‘Sonuç, memeliler için yiyecek ve su kaynaklarından yoksun, çoğunlukla düşmanca bir ortamdır.

’40 ila 50 santigrat derece arasındaki yaygın sıcaklıklar ve hatta yüksek nem seviyeleriyle birleşen günlük aşırı sıcaklıklar, sonuçta kaderimizi belirleyecektir.’

Araştırma için bilim insanları, Pangea Ultima’daki sıcaklık, rüzgar, yağmur ve nem eğilimlerini simüle etmek için bilgisayarlı iklim modellerini kullandılar.

CO2’nin gelecekteki seviyesini tahmin etmek için ekip, CO2’nin girdi ve çıktılarını haritalamak amacıyla tektonik plaka hareketi, okyanus kimyası ve daha fazlasını içeren modelleri kullandı.

Araştırmacılar, günümüzde iklim değişikliğinin en büyük nedeni olarak gösterilen fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan CO2 emisyonlarının katkısını hesaba katmadıklarını vurguluyor.

Leeds Üniversitesi’nden ortak yazar Profesör Benjamin Mills, “Elbette bu, insanların fosil yakıtları yakmayı bırakacağını varsayıyor, aksi takdirde bu rakamları çok daha erken göreceğiz” dedi.

Bulgular, arazinin yalnızca yüzde 8 ila yüzde 16’sının memeliler için yaşanabilir olacağını, ancak muhtemelen tüm memeli türlerinin yok olacağını gösteriyor.

Dr Farnsworth, MailOnline’a şunları söyledi: “Bazı özelleşmiş olanlar potansiyel olarak hayatta kalabilir, ancak her iki durumda da bu yine de memelilerin kitlesel olarak yok olması anlamına gelecektir.”

İşleri daha da kötüleştirmek için, süper kıta öncelikli olarak sıcak ve nemli tropik bölgelerde yer alacak, dolayısıyla gezegenin büyük bir kısmı, birçok memeli türünün alışık olmayacağı kadar yüksek sıcaklıklarla karşı karşıya kalabilir.

Dr Farnsworth, “İnsanların ne kadar süre var olacağını tahmin edemeyiz, ancak bu kadar uzun süre dayanacağımızı varsayarsak, gelecekteki böyle bir dünya bizim için yaşanmaz hale gelir” diye ekledi.

Akademisyen, ‘çevre kontrollü, klimalı barınaklar’ inşa edersek hayatta kalabileceğimizi söyledi.

‘Fakat muhtemelen gıda üretimi için başka tesisler de inşa etmemiz gerekecek’ dedi.

İnsanlık için bir başka umut da başka güneş sistemlerindeki başka gezegenlerde medeniyetler kurmaktır ama bu şu anda sadece bilim kurgu konusu.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir