Azotun yaşamın oluşumunda kritik bir rol oynadığı ve Dünya’ya asteroitler yoluyla geldiği iddiasını destekleyen önemli bir araştırma yapıldı. Japonya’daki bir araştırma ekibi Ryugu asteroidinden getirilen örneklerde azot bulgularına rastladı. Detaylar içerikte. ?
Kaynak: 1
Japonya’nın Kyoto Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi azotun Dünya’daki yaşamın oluşumundaki kökenini belirlemek için önemli bir keşif yaptı.
Araştırma Güneş Sistemi’nin dış bölgelerinden gelen buzlu gök cisimlerinin parçaları olan küçük meteoritlerin Dünya’nın oluşumunun ilk günlerinde gezegenimize azot taşımış olabileceğini ortaya koyuyor.
Hope Ishii adlı araştırmacı bulguların Dünya’ya daha önce düşünülenden daha fazla miktarda azot taşındığını ve bu azotun yaşamın temel yapı taşları olarak hizmet etmiş olabileceğini belirtiyor.
Bu sonuca Japonya Uzay Ajansı’nın Hayabusa 2 uzay aracı tarafından Ryugu asteroidinden getirilen örneklerin analiziyle varıldı.
Bu örneklerde RNA’nın bir bileşeni, B3 vitamini, amino asitler, aminler ve karboksil asitler gibi biyolojik moleküller keşfedildi.
Bilim insanları, toplanan örnekleri elektron mikroskobuyla inceleyerek kaya parçalarının yüzeyinde demir ve azot içeren minerallerin de bulunduğunu tespit etti.
Uzun süredir bu yapı taşlarının gezegenimize çarpan göktaşlarından geldiği düşünülüyordu ancak bu konuda sağlam kanıtlar eksikti.
Çalışmanın başyazarı Toru Matsumuto amonyak bileşikleri içeren mikrometeoritlerin buzlu gök cisimlerinden koparak Ryugu ile çarpıştığını ve bu çarpışmaların demir kaplı yüzeyde kimyasal reaksiyonları tetikleyerek demir nitrat oluşumuna yol açtığını açıklıyor.